BELANGRIJK

Met pijn in het hart heeft KWF besloten om te stoppen met de Samenloop.
Lees hier meer over dit besluit

KWF stopt met Samenloop

Met pijn in het hart hebben we besloten om te stoppen met de KWF Samenloop. Dat betekent dat KWF geen tijd, geld en middelen meer beschikbaar zal stellen voor de lokaal georganiseerde Samenloop-evenementen.
dinsdag 6 april 2021

We begrijpen dat deze beslissing bij velen moeilijk zal vallen. Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen komt er nu definitief een einde aan een bijzonder evenement, dat voor duizenden mensen heel veel heeft betekend. We kunnen terugkijken op veel mooie en vaak ontroerende momenten die wij samen hebben meegemaakt.

We zijn alle vrijwilligers, deelnemers, survivors en sponsors enorm dankbaar voor alles wat zij voor de Samenloop hebben gedaan. We koesteren de herinnering aan de vele gevoelens van saamhorigheid en troost die we samen mochten beleven.

We begrijpen dat dit besluit vragen oproept. Hieronder vind je antwoorden op de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met samenloop@kwf.nl.

 

Algemeen

Waarom stopt KWF met Samenloop?

De pandemie heeft ons allen hard geraakt. Net als veel andere goede doelen heeft KWF het afgelopen jaar te maken gehad met een grote terugval in inkomsten. Door het niet doorgaan van evenementen is er in 2020 veel minder geld opgehaald, terwijl de vaste kosten doorliepen. Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn hierdoor niet langer te verantwoorden, en daarom hebben we met pijn in het hart dit besluit moeten nemen.

Als er geen corona was geweest, was KWF dan doorgegaan met de Samenloop?

Dat is lastig te zeggen. Het was al langer bekend dat de Samenloop relatief veel investering vraagt. Door corona is het terugbrengen van de kosten nog urgenter geworden, zeker omdat er - vanwege het niet kunnen houden van de Samenlopen in 2020 en 2021 - geen opbrengsten tegenover staan.

Als de directe impact van corona voorbij is en er weer evenementen mogen worden gehouden, gaat KWF dan de Samenloop weer ondersteunen?

Nee, dit besluit is definitief.

Met het houden van een Samenloop wordt er toch juist geld opgehaald?

Absoluut, en daar zetten veel mensen zich als vrijwilliger heel hard voor in. Iedereen die geld ophaalt voor KWF Samenloop zijn we dan ook ontzettend dankbaar.
De realiteit is echter dat de organisatie van een grootschalig evenement als de Samenloop ook veel investering vraagt. De coronacrisis maakt dat KWF nog scherper moet kijken naar de kosten. Door het niet doorgaan van evenementen is er in 2020 veel minder geld opgehaald. Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn hierdoor niet meer te verantwoorden.

Is er ook gekeken naar mogelijkheden om het evenement kostenefficiënter te organiseren?

Uiteraard hebben we onderzocht hoe we de kosten konden terugbrengen. Helaas moeten we vaststellen dat iedere aanpassing onvermijdelijk leidt tot een afzwakking van het concept Samenloop. En zonder de saamhorigheid, de hoop en de troost, is Samenloop geen Samenloop meer. Bovendien zorgt de coronacrisis, en de daaruitvolgende terugval in inkomsten, ervoor dat we urgenter keuzes moeten maken.  

Komt er een alternatief voor de Samenloop waaraan KWF ondersteuning gaat bieden?

Mensen die iets tegen kanker willen doen, kunnen nog volop bij KWF terecht. Zo kun je een eigen actie starten, meedoen aan de Thuismarathon, of een van de andere evenementen zoals Ren tegen Kanker. Ook biedt KWF steun aan (ex)kankerpatiënten en hun naasten om met de ziekte om te gaan, bijvoorbeeld door het financieren van inloophuizen en de online community kanker.nl.

Waarom gaat bijvoorbeeld Alpe d'HuZes wel door als evenement, en Samenloop niet?

Alpe d’HuZes is geen evenement van KWF. Dit wordt zelfstandig door een eigen stichting georganiseerd. Houd de site van de Alpe in de gaten voor het laatste nieuws over dit evenement: opgevenisgeenoptie.nl.

Waarom heb ik geen e-mail ontvangen van KWF over het stoppen van de Samenloop?

Helaas hebben we niet van iedereen een e-mailadres, maar we hebben iedereen die bij ons bekend is met een geldig e-mailadres gemaild. Ook hebben we het nieuws gedeeld op onze social media en op de website van samenloopvoorhoop.nl. Heb je nog vragen over het stoppen van de Samenloop? Kijk dan op samenloopvoorhoop.nl voor de veelgestelde vragen, of neem contact op met samenloop@kwf.nl of jouw vaste contactpersoon.

Ik wil een klacht indienen, aan wie kan ik deze richten?

We waarderen je feedback. Dat kan via ons klachtenformulier. We geven zo spoedig mogelijk, in ieder geval binnen vijf werkdagen, een persoonlijke reactie.

 

Voor deelnemers

Ik heb me ingeschreven voor een Samenloop niet doorgaat. Krijg ik mijn inschrijfgeld terug?

We begrijpen dat je het jammer vindt dat de Samenloop niet doorgaat. Je kunt twee dingen doen: (1) Je ziet het inschrijfgeld als een donatie aan KWF. Het geld komt onveranderd ten goede aan een beter leven voor mensen met kanker. Of (2) Je vraagt je inschrijfgeld terug. Vul daarvoor uiterlijk 1 juni het formulier op kwf.nl/inschrijfgeld-samenloop in. Je gegevens worden hiermee veilig verzonden aan KWF. Het geld staat uiterlijk 1 augustus op je rekening.

Kan ik op een later moment nog deelnemen aan de Samenloop?

Helaas niet: de Samenloop zoals die gepland stond zal niet meer plaatsvinden. Je kunt wel contact opnemen met samenloop@kwf.nl om te informeren of er in jouw regio iets anders wordt georganiseerd voor mensen die door kanker getroffen zijn. Op kwf.nl/help-mee vind je een overzicht van andere manieren waarop jij in actie kunt komen voor KWF. En op kwf.nl/kanker/leven-met-kanker vind je een overzicht van alle plekken waar je terecht kunt voor steun en hoop om met de ziekte om te gaan, bijvoorbeeld bij het inloophuis bij jou in de buurt.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Bij het inschrijven heb je als deelnemer toestemming gegeven aan KWF om je persoonsgegevens te verwerken. Die toestemming blijft van kracht. Voor meer informatie over hoe KWF omgaat met persoonsgegevens, kijk op kwf.nl/privacy.

Ik heb al een T-shirt ontvangen. Mag ik die houden?

Jazeker, die mag je houden.

Waar kan ik terecht voor steun om met de ziekte om te gaan?

KWF zal altijd zorgen dat er plekken zijn om steun en hoop te vinden om met de ziekte om te gaan. Zo ondersteunen we inloophuizen waar je terechtkunt voor een luisterend oor of hulp om de kracht te hervinden. Met 75 inloophuizen is er altijd een bij jou in de buurt. Ook is er de online community kanker.nl om iedereen die leeft met kanker te ondersteunen, en er zijn tal van patiëntenorganisaties. Op onze site kwf.nl/kanker/leven-met-kanker vind je een overzicht van alle plekken waar je terecht kunt.


Voor actievoerders

Ik ben actievoerder voor een Samenloop die niet doorgaat. Kan ik mijn actie nog voortzetten?

Wat fijn dat je nog steeds geld wilt ophalen voor KWF via jouw actie. Dat kan, maar let wel op: de huidige actiesites (acties.samenloopvoorhoop.nl en samenloopinactie.nl) gaan per 1 juli offline. Wil je in de toekomst in actie komen? Dan kun je ook een actiepagina aanmaken op acties.kwf.nl. Dit blijft altijd in de lucht.

Nu de Samenloop niet doorgaat wil ik het geld dat ik heb opgehaald met mijn actie ergens anders aan schenken. Kan dat?

Helaas is dit niet mogelijk. Het geld dat je hebt opgehaald is bedoeld voor KWF, zoals ook in de actievoorwaarden staat. Elke euro die je hebt opgehaald komt onveranderd ten goede aan kankerzorg en -onderzoek.

 

Voor commissies

Waarom is ervoor gekozen de hele achterban van Samenloop tegelijk te informeren, en niet eerst de commissieleden op de hoogte te stellen?

We begrijpen dat het nieuws hard binnenkomt bij jullie als commissie, en dat jullie dit graag persoonlijk hadden willen horen. Jullie zijn immers nauw betrokken bij Samenloop. We hebben zeker overwogen om de commissies eerst te informeren. Tegelijk vonden we het ook belangrijk, juist richting de commissies, om als KWF onze verantwoordelijkheid te nemen. Nieuws verspreidt snel, en we wilden zorgen dat jullie konden verwijzen naar een officieel bericht met toelichting van KWF over dit besluit. Vandaar dat we uiteindelijk besloten hebben om dit gelijktijdig te delen.

We hebben daarbij ons uiterste best gedaan om iedereen te bereiken. Iedereen die bij ons bekend is met een geldig e-mailadres is per e-mail geïnformeerd. Maar omdat we niet van alle betrokkenen een e-mail hebben, is het nieuws ook gedeeld op onze social media en op de website van samenloopvoorhoop.nl.

Ik ben lid van een Samenloopcommissie en zit met meer vragen. Waar kan ik terecht?

Dat begrijpen we. Het is een impactvol besluit, dat allerlei (praktische) vragen oproept. We ondersteunen jullie daar uiteraard volledig in. Op de Kennisbank hebben we een aparte FAQ opgesteld, speciaal voor Samenloop-commissies. Hier vind je de antwoorden op veel van je vragen. Daarnaast zal je vaste relatiemanager van KWF  contact met jullie opnemen om de afwikkeling van de Samenloop op een goede manier te organiseren.

 

Overig

Ik heb een donatie gedaan voor Samenloop. Wat gebeurt er met mijn donatie?

Dankjewel voor jouw steun. Daarvoor zijn we je erg dankbaar. Je donatie komt onveranderd ten goede aan kankerzorg en -onderzoek.

Ik heb een lokaal project gefinancierd gekregen vanuit de Samenloop. Wat gebeurt er nu met mijn project?

De financiering hiervoor is al uitgekeerd. Je kunt je project dus gewoon voortzetten om daarmee het verschil te maken voor mensen met kanker in jouw regio. Ook in de monitoring van de voortgang van je project verandert niets.

Ik ben (vrijwillig) werkzaam bij een inloophuis dat financiering ontvangt van Samenloop en ik heb daar vragen over. Waar kan ik terecht?

We begrijpen dat dit besluit voor jouw inloophuis mogelijk veel impact heeft. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Margriet van Dijk van KWF (06 158 77 072 of mvdijk@kwf.nl).

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het Samenloop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer