‘Yvette redde de Samenloop net niet’

Tijdens de ziekte van zijn vrouw Yvette besloot Eric de Groot (50) zich aan te melden voor de organisatie van de SamenLoop Beverwijk. “Ik zag een oproep en wilde graag helpen, iets doen. Helaas heeft Yvette het niet meer mogen meemaken.” Ze overleed 3 weken voor de SamenLoop en was nog maar 48 jaar.
vrijdag 3 november 2017

Levensverlengend, niet genezend

De ziekte van Yvette begon met een kuchje, dat maar niet overging. “Ze werkte op een kinderdagverblijf, dus dan heb je al snel iets te pakken.” Maar Yvette bleef kwakkelen en na meerdere kuren werd ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar zag de longarts ‘iets’ op een longfoto. Dat ‘iets’ bleek een zeldzame vorm van longkanker te zijn. “Het was direct duidelijk dat er geen genezing mogelijk was en dat alles gericht zou zijn op levensverlenging. Chemo was de enige optie.”

Samenloop voor Hoop Beverwijk

 

Kwaliteit van leven

Na de diagnose leefde Yvette nog 2,5 jaar. In die periode leefden Eric, Yvette en hun dochter Syenna (15) het leven zo goed mogelijk. “De chemokuren sloegen gelukkig aan, maar verloren langzaam hun effect. Daarna probeerde ze immunotherapie, wat geen succes was. ‘Dit hoef je echt niet te doen’, hebben we haar gezegd. Voor ons, en ook voor de arts, stond de kwaliteit van leven voorop.”

Ik wilde iets doen, helpen’

Ondertussen reageerde Eric op een oproep van de organisatie van de Samenloop Beverwijk. “Dat was eind vorig jaar. Ik wilde iets doen, helpen. Toen had ik nog niet het plan om mee te lopen, dat kwam pas later.” Als lid van de commissie logistiek bezocht Eric de SamenLoop Zoetermeer. “Dat vond ik heel indrukwekkend. Eerst was ik alleen bezig met organiseren, in Zoetermeer kwam opeens het gevoel erbij.” Naarmate de SamenLoop Beverwijk dichterbij kwam, ging het fysiek steeds slechter met Yvette. “Ik heb me toen teruggetrokken uit de organisatie en mijn focus verlegd naar mijn vrouw en dochter. Een goede vriend heeft mijn plek in de commissie logistiek waargenomen, daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Als verdoofd

Yvette overleed vlak voor de SamenLoop. “Toch liep ik samen met mijn dochter mee in team Yvette S. Het was fijn om met een concreet doel bezig te zijn, dat gaf afleiding. We liepen samen met buren, maar ook met mensen die ik eigenlijk niet kende. Het was fijn en bijzonder, maar ik was fysiek én emotioneel heel moe. Dus ik heb niet veel gelopen en een beetje verdoofd rondgedwaald. Wel logisch eigenlijk.” Een klein beetje vooruitkijken Eric is onder de indruk van de opbrengst van de SamenLoop Beverwijk. “Dit bedrag had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Ik was al tevreden geweest met de helft. Bij een volgende editie doe ik zeker weer mee.” Hij probeert zo positief mogelijk verder te leven, ondanks het enorme verlies. “Ook bij het afscheid van Yvette hebben we geprobeerd niet alleen te treuren, maar ook haar leven te vieren. We leven vooral in het nu en kijken soms een klein beetje vooruit.”

 

De SamenLoop voor Hoop Beverwijk vond plaats op 24 en 25 juni 2017. Kijk op de website voor meer informatie.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer