‘Ik mis mijn beste vriend elke dag’

Na een kort en hevig ziekbed overleed de beste vriend van Wilma Mateman (56) aan huidkanker. Het verlies doet nog steeds veel pijn. Dit weekend is ze vrijwilliger bij de SamenLoop Doetinchem en brengt ze een eerbetoon aan haar vriend.
donderdag 29 juni 2017

Ze begonnen 28 jaar geleden als collega’s, maar al snel bloeide er een bijzondere vriendschap op tussen Wilma en haar man en Gerrit en zijn gezin. Ze kwamen veel bij elkaar over de vloer en gingen zelfs samen op vakantie. Het gemis van hun beste vriend is enorm.

Liefdevolle man

Wilma wordt nog emotioneel als ze over Gerrit vertelt. “Gerrit was een hardwerkende man, die met veel liefde voor zijn vrouw en kinderen zorgde. Zijn gezin was zijn alles. We hadden een bijzondere vriendschap. Hij stond altijd voor ons klaar, maakte altijd tijd voor een praatje en het was vooral heel gezellig om bij elkaar te zijn.”

Een ander mens

Gerrit had al een aantal keer plekjes op zijn lichaam laten weghalen. Door een verkeerde beoordeling van de huisarts werd pas laat de diagnose huidkanker gesteld. Te laat, de kanker was uitgezaaid naar zijn longen en hoofd en het zag het niet goed uit. “Zijn wereld stortte in. Werken ging niet meer, hij kon niet meer doen wat hij wilde. Omdat er uitzaaiingen in zijn hoofd zaten, veranderde hij. Hij werd opstandig en was vaak boos. Soms viel hij ineens uit tegen zijn vrouw, iets wat hij eerder nooit deed.”

Machteloos

Het moeilijkste vond Gerrit dat hij niet meer voor zijn gezin kon zorgen. Hij moest ze loslaten. In zijn ogen zag je de machteloosheid, dat was verschrikkelijk. Hij lag in het ziekenhuis, maar de laatste week was hij thuis, daar wilde hij sterven. Hij heeft erg geleden en moest bij alles geholpen worden. Het is heel moeilijk om op afstand te moeten blijven van iemand waar je zoveel van houdt. Ik wilde zijn hand vasthouden, hem laten voelen dat ik bij hem was. Door de pijn ging dat niet meer”, vertelt Wilma met een brok in haar keel.

Waardevolle momenten

“Voor zijn overlijden hebben we nog mooie herinneringen opgehaald. We hebben fotoboeken bekeken van onze gezamenlijke vakanties en stilgestaan bij alle bijzondere momenten die we samen beleefd hebben. We hebben het zo fijn gehad al die jaren. Ik mis zijn droge humor. Als we op vakantie een kaartspel deden, zag je aan zijn gezicht of hij goede kaarten had. Hij kon zijn lach dan gewoon niet inhouden. Ik zie zijn gezicht zo voor me.” Wilma krijgt nog kippenvel als ze over hem verteld. “Het is heel verdrietig dat zijn vrouw en kinderen verder moeten zonder hem. En dat zijn drie prachtige kleinkinderen hun opa moeten missen.”

Grote inzet

“Toen ik bij SamenLoop voor Hoop ging kijken werd ik gelijk gepakt. Het voelt als een grote familie, al die mensen bij elkaar die vreugde en verdriet delen. Kanker is een vreselijke ziekte maar kan ook verbinden. Ik werd getroffen door het ‘SamenLoop-virus’ en wilde me graag inzetten als vrijwilliger.” Wilma's bijdrage aan de SamenLoop Doetinchem is groot. Ze helpt bij de teamwerving en is niet alleen secretaris, maar ook assistent-penningmeester en lid van de commissie Ceremonies. Ze doet dit allemaal voor haar beste vriend. “De vrouw van Gerrit en mijn man komen naar de Kaarsenceremonie. Op dat moment leg ik al mijn functies even neer. Ik ben dan gewoon Wilma, die haar beste vriend nog elke dag heel erg mist.”

De SamenLoop Doetinchem is in het weekend van 1 en 2 juli bij ARGO Atletiek. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer