‘De natuur is de beste psychiater’

Anny Pennings (67) kreeg in 2001 te horen dat ze beenmergkanker heeft. Een paar jaar later loopt ze samen met haar man Martien (73) mee met de 1ste SamenLoop voor Hoop in Best. Het wandelen met lotgenoten geeft ze veel steun.
donderdag 6 april 2017

‘Ik had al last van mijn rug en liep bij de neuroloog. Hij vertrouwde het niet en stuurde me door naar een internist, die me vervolgens vertelde dat ik de ziekte van Kahler had. Deze ziekte was nog vrij onbekend en we hebben in de bibliotheek opgezocht wat het eigenlijk inhield’, vertelt Anny. Haar man Martien vertelt: ‘Het geluk was, voor zover je daarvan kunt spreken in zo’n situatie, dat we een dag later op vakantie gingen. Natuurlijk kregen we de spreekwoordelijke klap met de hamer toen we hoorden dat Anny zo ziek was. En nu konden we het eerst met z’n tweetjes verwerken zonder direct aan anderen uit te leggen wat er aan de hand was. We konden het een plekje geven en samen genieten van de natuur. Als je jonge kievietjes bij hun moeder ziet lopen dan vergeet je even alles om je heen’.

Afgekeurd
‘Ik heb twee stamceltransplantaties gehad en veel behandelingen doorstaan. Door mijn ziekte werd ik afgekeurd en kwam ik thuis te zitten. In diezelfde periode raakte Martien door een reorganisatie zijn baan kwijt. Vervelend natuurlijk, maar de timing kwam goed uit want zo kon hij voor me zorgen. We zijn toen vervroegd met pensioen gegaan. Door mijn ziekte staan we anders in het leven. Als we iets willen kopen bijvoorbeeld, denken we er niet langer over na, dan doen we het gewoon.’ In 2008 werd de eerste SamenLoop voor Hoop in Best georganiseerd en de natuurliefhebbers waren erbij. ‘Ik deed mee als survivor, maar had het eigenlijk te druk met andere bezigheden. De zus van Martien gaf die dag workshops schilderen en dat was een enorm succes. Het was fijn om met z’n allen in het zonnetje bezig te zijn’, vertelt Anny.

Samen één
Inmiddels heeft het echtpaar ruim twaalf SamenLopen bezocht. Anny: ‘Er hangt een fijne en mooie sfeer. Iedereen is er voor elkaar.’ Martien vult aan: ‘De mensen zijn zo close, behulpzaam en vriendelijk. Het is heel bijzonder om met 1500 mensen samen één te zijn’.

Therapie
‘Momenteel krijg ik immuuntherapie, waarvoor ik twee keer in de week naar het ziekenhuis moet voor een infuus. Dit is wel zwaar natuurlijk. In de natuur kan ik opladen. Martien: ‘De natuur is de beste psychiater die er bestaat. Op het moment dat je door de natuur loopt, ben je echt aan het genieten. In het begin moet je misschien even leren kijken, luisteren en ruiken, maar dan ontdek je steeds meer. Van kleine blaadjes op de grond tot beestjes die krioelen door het gras. Als ik door de natuur wandel gaat de "andere wereld" even op slot. Dan denk ik er echt niet aan dat mijn vrouw kanker heeft.’ Anny: ‘En elke keer als de lente begint en ik de eerste bos anemoontjes zie, denk ik: dat heb ik toch maar mooi weer gehaald.’

 

Dit jaar is er weer een SamenLoop in Best. In het weekend van 10 en 11 juni wordt er 24 uur gelopen voor kankeronderzoek. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer