"Elke avond steek ik een kaarsje aan"

Hilbert Jager (74) is voorzitter van de commissie catering voor SamenLoop voor Hoop gemeente Súdwest-Fryslân. Dit evenement is voor hem extra beladen; hij verloor twee keer een partner aan kanker en ook zijn stiefdochter overleefde deze ziekte niet.
vrijdag 23 september 2016

“Mijn vrouw kreeg in 1991 baarmoederhalskanker. Ze werd geopereerd en na chemobehandelingen en bestralingen genas ze van deze ziekte. Het was zwaar maar samen met onze kinderen sloegen we ons er doorheen. Ik mocht haar nog zeventien jaar bij me houden. Toen kreeg ze alvleesklierkanker en weer gingen we het traject van chemo’s en bestralingen in. Ze was zo verzwakt dat halverwege de tweede kuur duidelijk werd dat ze het niet ging redden. Na vier maanden heb ik haar moeten laten gaan. Samen hebben we nog haar uitvaart tot in de puntjes kunnen regelen. De uitvaartverzorger had nog nooit zo’n duidelijk draaiboek gehad. Het was erg fijn dat ik dit samen met mijn vrouw en kinderen heb kunnen doen. Het gaf mij een stukje rust dat haar uitvaart precies ging zoals mijn vrouw dat graag wilde. Ik hield zo ontzettend veel van haar.”

Angst en hoop

“Drie jaar na het overlijden van mijn vrouw kreeg ik een nieuwe partner. Ik heb nooit geweten dat je van twee vrouwen kunt houden, maar het kan. Allebei op een eigen manier. Na een mooi half jaar samenzijn, werd er eierstokkanker bij haar ontdekt. Een zware operatie en allerlei behandelingen volgden en alles bleek prima te verlopen. Opgelucht haalden we adem, maar nog geen half jaar later kreeg ze lymfeklierkanker. En weer volgde het traject van chemokuren, bestraling angst en hoop. Dit keer overleefde ze het niet en opnieuw moest ik afscheid nemen van een geliefde partner. Kort daarna kreeg mijn stiefdochter borstkanker en ook zij overleed aan deze vreselijke ziekte.”

Kaarsje

“Ik ben dan wel de jongste niet meer, maar nog altijd een zeer sociaal bewogen mens. Elke avond als ik na alle activiteiten thuis kom, pak ik een wijntje en steek ik een kaarsje aan bij de foto’s van mijn vrouw, partner en stiefdochter. ‘Proost meiden’, zeg ik dan. En ik vertel ze wat ik die dag heb meegemaakt. Dit geeft mij innerlijke rust voor het slapen gaan. Eigenlijk zijn ze altijd bij me. Als ik een theedoek uitwring, hoor ik mijn vrouw zeggen: ‘Die kun je beter heet wassen in de wasmachine’. En als ik een eitje kook hoor ik de stem van mijn partner: ‘Zal ik een eitje voor je koken, schat?’. Het gemis is enorm en de leegte zal altijd blijven.”

Liefde, begrip en respect

“Ik doe altijd veel vrijwilligerswerk en ben gecharmeerd van goede doelen. Iedereen is er met dezelfde reden. Bij SamenLoop voor Hoop heerst een beetje een kerstsfeer: het is gemoedelijk, vredig, er is liefde, begrip en respect voor elkaar. We hebben een heel fijn team van alleen al 44 vrijwilligers voor de catering. Daarnaast hebben we een geweldig bestuur en allerlei commissies; het voelt als een grote familie. Iedereen is zo enthousiast en gemotiveerd. Het is spannend, maar ik heb er erg veel zin in.”

Drie kaarsenzakken

“Voor mijn meiden heb ik niets meer kunnen doen. Maar als we met de opbrengsten van SamenLoop voor Hoop ook maar één mens kunnen redden, is dat al prachtig. Ik zal heen en weer rennen om alles te coördineren en te regelen, maar in mijn achterhoofd weet ik dat mijn meiden bij me zijn. Langs het parcours staan drie kaarsenzakken met een boodschap, voor elk één. En als ik zondagavond thuis kom, steek ik een kaarsje aan en vertel ik ze over het bijzondere weekend.”

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer