“Haal het positieve uit het negatieve”

Dianne Schraven (49) kreeg 6 jaar geleden de diagnose longkanker stadium 3. En hoewel de overlevingskans klein was, was ze vastbesloten niet dood te gaan.
donderdag 14 juli 2016

“Ik geloofde mijn oren niet toen de arts zei dat ik kanker had. Ik voelde me helemaal niet ziek! De arts vertelde dat ik zonder behandeling nog 8 tot 12 weken te leven had. Ik was compleet in shock en heb geschreeuwd en gehuild. Bij thuiskomst heb ik een schrijfblok gepakt en er met een grote stift ‘kankerblok’ opgeschreven. Daaronder schreef ik: ‘strijdplan’. De kanker zou mij niet klein krijgen, ik zou de strijd aangaan en winnen.”

Geen keus

Er volgde een zware periode voor Dianne waarin ze 24 chemo’s, 30 bestralingen en 10 preventieve hersenbestralingen onderging. Haar positieve instelling, overlevingskracht en man en zoon hebben haar er doorheen gesleept. “We kregen veel hulp van vrienden en familie. Dit was heel fijn en dat accepteerde ik ook. Toch bleef ik doen wat ik zelf wilde. Als ik wilde stofzuigen dan deed ik dat, niemand die mij zou vertellen dat ik in bed moest blijven. Het is geweldig om te voelen dat iedereen er voor je is. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Als ik ’s avonds in bed lag, was ik wel eens bang. Natuurlijk denk je aan de dood. Maar hier stond ik niet te lang bij stil, ik moest door want ik had simpelweg geen keus.”

De behandelingen bleken aan te slaan, want de kanker was daarna niet meer traceerbaar. “Dankbaar ging ik naar huis. Helaas bleek het twee jaar later toch weer mis te zijn en moest ik nogmaals de behandelingen uit de eerste periode ondergaan. De moed zonk me in de schoenen maar ik kon niet opgeven, ik moest en zou dit overwinnen”, vertelt Dianne.

Open en eerlijk

“Het was wederom een zeer heftige periode. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor mijn man en onze zoon. Als ik moest huilen, dan deed ik dat. Dan maakte het niet uit wie er voor me stond. Ik ben altijd heel open en eerlijk tegen iedereen geweest. Dit deed ik vooral om mijn zoon te beschermen. Hij had het heel moeilijk, maar kon gelukkig goed praten met mijn beste vriendin. Ik had ook een blog waarin iedereen kon lezen hoe het met me ging. Mensen kletsen nou eenmaal, ik wilde dat ze wisten hoe het zat. Ik straalde kracht uit.” Inmiddels gaat het goed met Dianne. “Omdat het kleincellige kanker is, zal het nooit helemaal weggaan, maar tot nu toe is het stabiel. Elke PET-scan is weer een angstig moment. Je ligt daar en hoopt dat alles goed is. Met mijn zoon gaat het gelukkig ook goed. Hij ziet nu in dat ik niet opgeef.”

Liefde

Twee jaar geleden was Dianne deelnemer van SamenLoop voor Hoop en vorig jaar zat ze in de organisatie van het evenement in Sittard-Geleen. Komend weekend wandelt ze met haar team Fight 4 Life mee op SamenLoop Maastricht. “Het is zo belangrijk dat er geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek want hierdoor heb ik een kans gekregen. Zes jaar na de diagnose en een kleine overlevingskans ben ik er nog steeds. Ik ben een voorbeeld voor velen en vind dat iedereen een nieuwe kans verdient. Ik kijk uit naar de saamhorigheid van SamenLoop voor Hoop. Je staat er niet alleen voor en je voelt de liefde tijdens dit evenement. Er is speciaal voor mij een lied geschreven waarmee SamenLoop dit weekend wordt geopend en afgesloten. Het is heel bijzonder dat iemand met zo’n groot hart dit voor mij heeft gedaan.”

Harder

“Natuurlijk kijk ik sinds mijn ziekte anders tegen het leven aan. Ik ben harder geworden en kan absoluut niet tegen zeurende mensen. Toen ik kanker kreeg, had ik geen keus. Je staat met je rug tegen de muur. Ik moest me er doorheen slaan. En dat lukt niet als je bij de pakken neer gaat zitten en over alles gaat zeuren. Mijn motto is dan ook: haal uit al het negatieve het positieve, want als het goed zit tussen je oren dan heb je de helft al gewonnen.”

 

SamenLoop Maastricht vindt plaats in het MECC Maastricht op 16 en 17 juli.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer