'Ze dacht alleen aan beter worden'

Haar vader is internationaal chauffeur en doordeweeks van huis. Daarom was Mirthe Uitslag (21) vaak samen met haar moeder. Na haar overlijden staat ze er grotendeels alleen voor. Het verdriet is nog vers, maar Mirthe slaat zich er dapper doorheen.
donderdag 22 juni 2017

Begin vorig jaar werd Mirthes moeder ziek, ze bleek kanker in haar tong en hals te hebben. Ze onderging operaties, bestralingen en chemotherapieën. Allemaal tevergeefs. “De tumoren groeiden zo snel dat de doktoren niets meer konden doen”, vertelt Mirthe gelaten. Haar moeder, Astrid, wilde het nooit over het einde hebben. Dat maakte het extra moeilijk voor Mirthe, maar ze begreep het wel. “Ze wilde gewoon heel graag beter worden. Van haar heb ik geleerd mijn hoofd niet te laten hangen als het minder gaat. Ze was altijd positief ingesteld en klaagde nooit. Ze dacht aan beter worden, niet aan doodgaan.”

Afscheid

Mirthe en haar moeder gingen vaak spontaan even lunchen of winkelen. “Als ik aan mijn moeder denk, denk ik vooral aan deze kleine dingen. Dat waren altijd zulke fijne momenten samen.” Maar het ging al snel minder goed met Astrid. Ze werd sneller moe en mocht niet meer autorijden. “Twee maanden voor haar overlijden merkten we dat het niet lang meer zou duren. Haar lichaam was op, ze lag veel op bed. Als we nog iets wilden doen, moesten we niet langer wachten. We zijn nog naar een dierenpark geweest en naar IKEA, daar wilde mijn moeder heel graag nog een keer heen”, vertelt Mirthe met een glimlach. Twee weken later overlijdt Astrid.

Nooit alleen

“Het was erg wennen nadat mijn moeder overleden was. Mijn vader en ik moesten beiden onze weg vinden. We hadden altijd al een goede band, maar deze is nu nog sterker geworden. We staan er nu met z’n tweeën voor. Ik ben een stuk zelfstandiger geworden omdat ik veel alleen moet doen en regelen als mijn vader weg is.

Als ik uit school kom, kan ik niet meer even mijn verhaal kwijt bij mijn moeder. Dat mis ik heel erg. Gelukkig heb ik veel vriendinnen, waardoor ik eigenlijk nooit alleen ben. Ook niet als mijn vader op de weg zit. Als ik me verdrietig voel, kan ik altijd bij hen terecht.”

Team Assie

Aankomend weekend doet Mirthe met team Assie mee aan de SamenLoop Twenterand. “Assie was de bijnaam van mijn moeder. Het team bestaat uit mijn vriendinnen en oud-collega’s, beste vrienden en kennissen van mijn moeder. Mijn vader moedigt ons vanaf de zijlijn aan. Ik vind het heel bijzonder dat er zoveel mensen met ons mee willen lopen. We hebben allemaal een kaarsenzak waarop we een boodschap voor Assie zetten. Ik kijk ernaar uit om tijdens de Kaarsenceremonie met z’n allen stil te staan bij mijn moeder. Ik huil niet snel, maar op dat moment hou ik het waarschijnlijk niet droog.”

 

SamenLoop Twenterand is in het weekend van 23 en 24 juni bij PSV Vjenneruiters in Vriezenveen. Kijk voor meer informatie op de website.

 

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer