“Ik wil iets betekenen voor anderen”

Joost van Kempen (33) wilde, naast zijn werk bij een bank, iets nuttigs doen voor anderen. Zo werd hij vorig jaar penningmeester bij SamenLoop Amsterdam. Dit evenement maakte veel indruk en daarom zet hij zich nu vrijwillig in als financieel expert om zo andere SamenLopen te ondersteunen.
dinsdag 20 december 2016

“Twee jaar geleden zat ik met een studievriend op een terras in Amsterdam. We hadden het over hoe druk je het kan hebben met werk en dat de dagen voorbijvliegen. Hij vertelde over SamenLoop voor Hoop. Hij was in gesprek met KWF en hij had iemand nodig die kon helpen bij het financiële gedeelte van de organisatie. Omdat ik bij een bank werk en op zoek was naar vrijwilligerswerk waarmee ik iets kon betekenen voor de maatschappij, leek het hem wel wat voor mij. Daar op het terras heeft hij me warmgemaakt voor het evenement. Toen we vervolgens samen gingen kijken bij een SamenLoop wist ik meteen: dit moeten we in Amsterdam organiseren. De betrokkenheid van iedereen die daar rondliep was zo ontzettend voelbaar.

Natuurlijk dacht ik wel even: hóé gaan we dit voor elkaar krijgen? Er was in Amsterdam al eens eerder geprobeerd een SamenLoop te organiseren, maar dat is toen niet gelukt. Zoiets organiseren in een grote stad is toch heel anders dan in een klein dorp waar iedereen elkaar kent. Het was een heel intensieve periode, maar ik kon mijn rol als penningmeester goed combineren met mijn werk. Samen met vrienden vormden we een commissie. Niemand van ons had zoiets eerder gedaan, maar we waren allemaal erg gemotiveerd en vastberaden er een succes van te maken. Het is een uitdaging om het concept van SamenLoop voor Hoop over te brengen op mensen die het niet kennen. Daarvoor moet je echt een-op-een in gesprek met mensen. Dit kost veel tijd, maar is ook heel bijzonder.

In aanloop naar de SamenLoop heb ik veel persoonlijke verhalen gehoord van mensen die met kanker te maken hebben gehad. Ik besefte weer hoeveel geluk ik heb dat ik deze ziekte niet in mijn directe omgeving heb. Ik vind het heel bijzonder dat die mensen hun emotionele, persoonlijke verhaal durven te delen.”

Joost zet zich nu vrijwillig in als financieel expert voor andere SamenLopen. Hij is bij de eerste kennismaking aanwezig en de vraagbaak voor de penningmeester. “Het is heel belangrijk om als groep doelstellingen te bepalen, deze in een plan te gieten en elke maand bij te sturen. Je kunt wel als doelstelling hebben om € 100.000 op te halen, maar je hebt ook een begroting nodig. Hoeveel deelnemers moeten bijvoorbeeld meelopen om deze doelstelling te behalen? Is de doelstelling wel realistisch? Wat mag je maximaal aan kosten maken? Allemaal vragen die om de hoek komen kijken bij de organisatie.

Van andere commissies had ik gehoord dat je als penningmeester tijdens het evenement de meeste tijd in je hok zou zitten om geld te tellen. Dat wilde ik anders doen, ik wilde de SamenLoop beleven. Daarom hadden we van tevoren gevraagd of iedereen die geld wilde meenemen, dit vooraf kon overmaken. We wilden zo min mogelijk contant geld op het evenement hebben. En zo kon ik, naast af en toe natuurlijk toch geld tellen, echt genieten van de SamenLoop. Ik heb zoveel mogelijk op het terrein rondgelopen. Ik was enorm trots dat het gelukt was dit bijzonder warme evenement naar de grote stad te halen. Samen met mijn vriendin en ons zoontje bezoeken we regelmatig andere SamenLopen. Het is echt een bijzonder evenement en ik ben trots dat ik mijn steentje kan bijdragen.”

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer