‘Ik moest verder, ik had geen keuze’

Gerda Boertien (49) is voorzitter van de SamenLoop voor Hoop in Almelo. Een rol die ze met de nodige bagage vervult. Als ex-kankerpatiënt begrijpt ze namelijk goed wat mensen die ziek zijn doormaken.
donderdag 8 juni 2017

In 1993 vertelde Gerda’s moeder dat ze longkanker had en dat het er niet goed uitzag. "Ik zat op de rand van het bed toen mijn moeder het vertelde. Een half jaar later overleed ze. Dat was vreselijk. Mijn moeder was mijn beste vriendin en die was er ineens niet meer. Ik was pas 26 en kon me geen leven voorstellen zonder haar. Dat gaat me nooit lukken, dacht ik. Maar ik moest verder, ik had geen keuze. Met steun van vrienden en familie ben ik er langzaam bovenop gekomen."

Gerda besloot zich te gaan inzetten voor KWF Kankerbestrijding. En dat doet ze nu al bijna 25 jaar. Ze begon met collecteren, en dat doet ze nog steeds, en is twee jaar bestuurslid van de KWF-afdeling in Amsterdam geweest. Uiteindelijk werd ze voorzitter van de afdeling in Almelo. Maar in 2006 moest Gerda haar werkzaamheden een aantal maanden onderbreken, omdat ze de diagnose baarmoederhalskanker kreeg.

Alleen

"Ik woonde alleen en had geen ouders die voor me konden zorgen. Ik was aangewezen op familie, vrienden en buren. ’s Nachts was er altijd iemand bij me. Zonder hen en de thuiszorg had ik het niet gered. Helaas spreek je sommige mensen niet meer als je ziek wordt. Zij vinden het te moeilijk en dat begrijp ik. Toen ik beter was en weer aan het werk ging, zei een van mijn collega’s dat ze niet verwacht had mij weer te zien. Daar schrok ik wel van. Zelf heb ik mijn ziekte nooit zo beleefd. Ik was ervan overtuigd dat ik niet dood zou gaan."

Kracht

Gerda is positief ingesteld en dat gaf haar kracht in haar ziekteproces. Ze voelt zich sterker, doordat ze heeft ervaren hoe het is om ernstig ziek te zijn. Het is nu alweer 10 jaar geleden en het gaat gelukkig heel goed. "Af en toe voel ik wat, of denk ik iets te voelen, en ben ik bang dat er iets mis is. Als ik me echt zorgen maak, kan ik altijd naar het ziekenhuis voor een controle. Mijn angst wordt dan weggenomen, dat is heel fijn."

Met elkaar iets moois neerzetten

"Dit wordt de eerste SamenLoop in Almelo en ook míjn eerste SamenLoop. Ik vind het mooi dat zoveel instanties en bedrijven kosteloos mee willen werken. Ook in mijn omgeving zie ik dat mensen geïnspireerd raken. Dat we in een tijd waarin er veel nare dingen gebeuren in de wereld toch met elkaar iets moois neer kunnen zetten, is bijzonder. De SamenLoop is een plek waar je ervaringen en gevoelens kunt delen en steun kunt vinden. Waar je verdrietig mag zijn, maar ook het leven kunt vieren."

Voorzitter

"Dit weekend ben ik vooral aanwezig als voorzitter. Natuurlijk ook als Almeloër, maar niet als ex-kankerpatiënt. Ik vind het gaaf als mensen niet aan mij merken dat ik ziek ben geweest. Tegelijkertijd begrijp ik wat de deelnemers meemaken. Natuurlijk begrijp ik niet álles, omdat het bij mij goed is afgelopen. En dat is helaas niet bij alle patiënten het geval. Ik wil iedereen die zich aangesproken voelt door mijn verhaal vragen om aankomend weekend naar de SamenLoop Almelo te komen en ons te steunen. Weerman Dennis Wilt van RTL steunt ons ook en zorgt hopelijk voor het mooie weer. Ik heb er in elk geval superveel zin in!"

 

De SamenLoop Almelo is op 10 en 11 juni op het terrein van AVC Heracles. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Kijk dan voor meer informatie over het programma op de website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer