“We zijn ziek, maar niet zielig”

Dit jaar is de eerste SamenLoop voor Hoop in Zeeland. Lein Lievense (66) organiseert als vicevoorzitter de Openings- en de Slotceremonie van de SamenLoop in Walcheren. Het feit dat hij zelf al jaren kankerpatiënt is, is zijn belangrijkste drijfveer om mee te doen.
maandag 6 maart 2017

Boos
“Acht jaar terug had ik last van plasproblemen. Mijn vrouw vertrouwde het niet en stuurde me naar de huisarts, noem het vrouwelijke intuïtie. Het bleek mis, ik had prostaatkanker en het was kwaadaardig. Deze diagnose maakte me in eerste instantie boos. Ik ben de polder ingereden, heb heel wat gemopperd en een paar keer hard tegen de autobanden geschopt. Maar dat ging me natuurlijk niet helpen. Als echte sportman en rasoptimist besloot ik mijn schouders eronder te zetten en door te gaan, ik kon niet anders. Er volgde een succesvol behandeltraject en ik had gelukkig weinig last van de behandelingen. Uiteindelijk hebben ze toch mijn prostaat moeten verwijderen. Ik heb een paar maanden met ontzettend veel pijn in bed gelegen. Maar ook toen was ik niet van plan zielig te zijn. Mensen met kanker zijn ziek, maar niet zielig. Langzaamaan werd ik beter en sterker en mocht ik het ziekenhuis verlaten.”

Stomme pech
“Je geneest nooit meer van kanker en leeft altijd in onzekerheid. Bij elk pijntje ben je bang dat het weer mis is. Drie jaar geleden bleek dat ook het geval toen ik bij het plassen bloed ontdekte. Na onderzoek bleek ik blaaskanker te hebben. Dit had niets te maken met de prostaatkanker, het was gewoon stomme pech. In het begin moest ik om de zes weken naar het ziekenhuis om te spoelen, nu ga ik om de drie maanden. Dit zal nog zeven jaar zo gaan. Ik heb geen last van de behandeling, mag dezelfde dag weer naar huis en ga bijna huppelend het ziekenhuis uit. Na de eerste keer vroeg ik aan de arts of ik gewoon alles mocht doen en hij zei dat dat geen probleem was. Ik sprong op mijn racefiets en ben een stuk gaan fietsen. Na een half uur was ik toch wel érg moe. Tja, dat was niet helemaal wat de arts bedoelde, haha!”

Afwachtend
“Ik ben heel blij en trots dat ze mij gevraagd hebben om mee te doen met de eerste SamenLoop voor Hoop in Zeeland. Zeeland is dunbevolkt en het evenement is hier nog niet bekend. Eerlijk gezegd moest ik ook even googelen toen ik werd gevraagd. Ik heb al heel wat sportevenementen georganiseerd en omdat ik zelf kankerpatiënt ben, kwam KWF bij mij terecht. We zijn inmiddels zo’n anderhalf jaar bezig met de organisatie en hoewel de Zeeuwen afwachtend zijn, gaat het nu echt lopen. We hebben al 15 teams die meelopen.”

Op het mooiste plein
“In eerste instantie wilden ze het evenement in het bos laten plaatsvinden. Maar dat vond ik geen goed idee. Alsof mensen met kanker ‘weggestopt’ moeten worden. Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekre-gen dat we midden in de stad, op het mooiste plein van Zeeland kunnen lopen. We mogen gebruikma-ken van het provinciehuis, de kerk en de abdij. Dat is toch fantastisch?!

Het zal emotioneel worden, maar ik ben niet zenuwachtig, het gaat helemaal goedkomen. We maken er een supergezellig evenement van en hopelijk halen we veel geld op. Kanker komt bij zoveel mensen binnen en door meer onderzoek mogelijk te maken, hopen we allemaal kanker ooit goed te kunnen be-strijden.”


SamenLoop Walcheren is op 19 en 20 mei 2017 op en rondom het Abdijplein in Middelburg. Wil jij meedoen of hierbij aanwezig zijn? Kijk dan voor meer informatie op: samenloopvoorhoop.nl/walcheren

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Kies een unieke teamnaam. Deze teamnaam bestaat al of is niet toegestaan.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer