‘Ik hoop dat we samen steun en troost vinden’

Rita van der Bij - Tromp (65) kreeg vorig jaar de diagnose endeldarmkanker. Ze had dit totaal niet zien aankomen. Nu zet ze zich is als vrijwilliger bij de eregasten commissie én is eregast van SamenLoop voor Hoop Kollumerland.
donderdag 1 september 2016

 

“Begin februari 2015 viel een brief in de bus voor mijn man; een uitnodiging om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Darmkanker? In mijn familie en vriendenkring komt kanker voor, maar bij deze vorm hadden wij niet stil gestaan. Gelukkig was de uitslag van mijn man goed; er was geen bloed in zijn ontlasting gevonden.Vlak daarna kreeg ik zelf een uitnodiging.Ik herkende meteen de bijgesloten folder die mijn man destijds ook had ontvangen. Ik had wel eens klachten zoals vermoeidheid en wisselende stoelgang, maar welke vrouw van mijn leeftijd is soms niet moe? En de stoelgang zal bij iedereen wel eens ontregeld zijn, dacht ik zo. Ik zag niet direct klachten waarmee ik meteen mee naar de dokter zou moeten gaan.”

Darmkanker

“Toen ik hoorde dat er wel bloed in de ontlasting was gevonden, was mijn eerste gedachte dat het wel om een aambei zou gaan. Niets bleek minder waar. Bij het darmonderzoek bleek er toch verkeerd weefsel te zitten dat operatief verwijderd moest worden.Na nog meer onderzoeken, bloed-MRI-CT en een echo, kreeg ik de diagnose endeldarmkanker, zonder uitzaaiingen. Natuurlijk was ik geschrokken, ik had werkelijk nooit aan kanker gedacht, maar ik wilde niet dat mijn man en kinderen zich veel zorgen gingen maken. Dus liet ik het op mij afkomen en ging ervoor. Ik bleef zo nuchter mogelijk hieronder. Dat was het beste. Ik werd voorbereid op de operatie en op een eventuele stoma, omdat de kanker op een lastige plek zat. Op 29 april werd ik in het ziekenhuis opgenomen en een dag later werd ik geopereerd.Gelukkig kon de tumor helemaal verwijderd worden en had ik geen stoma en nabehandelingen nodig.Opgelucht mocht ik een week later naar huis.”

Meegeven

“Ik was net met pensioen toen ik de diagnose kreeg en wilde al meer tijd besteden aan andere zaken dan werk. Door dit alles wat ik heb meegemaakt, help ik nu als vrijwilliger mee met SamenLoop voor Hoop Kollumerland. Dit kwam op mijn pad. Ik wil laten zien hoe zo’n ziekte ineens een rol in je eigen leven kan spelen.Ook in mijn directe familie en vriendenkring zijn mensen getroffen door kanker. Ik zie al het leed om mij heen en vind het belangrijk om zo aandacht te geven aan andere mensen en mijn dierbaren, van wie sommigen zelf door de ziekte getroffen zijn en die moeilijke en verdrietige ervaringen hebben in hun leven.Tegelijkertijd wil ik iets meegeven aan anderen:Ik wil graag dat men zich ervan bewust wordt dat goede voorlichting, onderzoeken en de juiste behandelingen bij kanker van levensbelang kunnen zijn.Ik hoop dat we tijdens SamenLoop er voor en met elkaar zijn, de ziekte kanker bespreekbaar maken en dat we steun en troost vinden bij elkaar.”

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer