‘Je staat er niet alleen voor’

Voor Harry Erkens (61) heeft SamenLoop voor Hoop een heilig doel; (ex-)kankerpatiënten laten weten dat ze er niet alleen voor staan. ”Ik heb zo’n enorme bewondering voor hun vechtlust en kracht.”
maandag 7 augustus 2017

Harry, met prachtige Limburgse tongval, is naar eigen zeggen niet weg te slaan uit Landgraaf. De enthousiaste leerkracht basisonderwijs heeft de nodige bestuurlijke ervaring. Hij stond aan de wieg van de succesvolle SamenLoop Landgraaf, waarvan op 17 en 18 juni de vierde editie plaatsvond. ”In 2010, ik was toen wethouder, kwam de secretaresse van Sport & Leisure op bezoek. Ze liet me een filmpje van SamenLoop voor Hoop zien. Ik had er nog nooit van gehoord. Na één minuut heb ik dat filmpje stop laten zetten. Ik wist genoeg: daar wilde ik een bijdrage aan leveren! Niet vanuit mijn rol als wethouder, maar gewoon als Harry.”

Heilig doel

“Iedereen heeft wel iemand in de familie-, vrienden- of kennissenkring die met kanker wordt geconfronteerd. Ook mijn moeder heeft tot drie keer toe kanker gehad. Ze is nu bijna 92 jaar en ons mam huppelt nog steeds rond. Ik vond en vind het gewoon zo’n mooi doel. Aan de ene kant de opbrengst, die gewoon keihard nodig is, en aan de andere kant de kankerpatiënten… Hen laten weten en voelen dat ze er niet alleen voor staan, dát doel is voor mij heilig.”

Teamwork

In 2011, 2013 en 2015 was Harry voorzitter. ”Feitelijk één editie te veel, KWF adviseert om na twee jaar van voorzitter te wisselen.” Daarom heeft hij dit jaar formeel de voorzittersrol gedeeld met teamgenoot John Thonen. ‘Voor mij is het heel belangrijk om met een goed team samen te werken: zelfstandig, betrokken en kwalitatief. Da’s ook zelfbescherming, anders doe ik alles zelf. Ik ben nogal een controlfreak.”

Als de dood

Als je zo betrokken bent, word je natuurlijk geconfronteerd met veel lief en leed. Met persoonlijke verhalen. Met mensen die het niet overleven. Met mensen die het moeilijk hebben. Hoe gaat hij zelf om met die emoties? “Aan de ene kant voel ik een enorme bewondering voor de vechtlust en de kracht van de patiënten. Aan de andere kant is het soms ook beangstigend waar mensen door getroffen worden. Het zal je maar gebeuren…” Een van zijn teamleden legde ooit acuut zijn taken neer. “Hij kon de confrontatie met kanker niet aan. Hij was als de dood voor die ziekte. En dat moet je natuurlijk respecteren, dat mensen zich daarop verkijken.”

Emoties delen

Over het algemeen kan Harry zijn emoties wel parkeren, net als zijn teamleden. “Vergis je niet, het is ook gewoon keihard werken. Zeker in de laatste weken is het bijna een dagtaak, heel intensief. Maar de beloning is ook zo groot.” Harry vertelt over de magnifieke locatie, de vele enthousiaste vrijwilligers, de enorme betrokkenheid, de geweldige gemoedelijke sfeer. Hij was dit jaar zelf zo’n 20 van de 24 uur aanwezig. En liep ook mee. “Met name in de nacht is het heel bijzonder. Stil, intiem. Mensen praten met elkaar, delen hun emoties met wildvreemden. En je deelt natuurlijk de Kaarsenceremonie. Of me dat raakt? Tja, je moet wel heel erg hard zijn, wil je daar niet door geraakt worden.”

Editie 2019?

”Dat beslis ik niet alleen. In september evalueren we met het hele team. Als we moeten beslissen op basis van het resultaat, de stem van het publiek en alle betrokkenen dan is het volmondig ja. Het was echt weer een groot succes. Maar we moeten rekening houden met wat álle teamleden willen. Sowieso willen we niet langer meerdere commissies aan één persoon koppelen, dat is gewoon te zwaar. Enfin, we gaan het zien in september.”

 

Landgraaf-17/18 juni 2017  Park ter Waerden  ruim 100 (ex-)kankerpatiënten  90 teams 1545 deelnemers – 107 kids  eindresultaat: € 86.448,-

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer