'Geen woorden maar daden!'

Hans Ardon (66) had het gevoel eindelijk iets te kunnen doen. Hij verloor zijn beide ouders, familieleden, kennissen en vrienden aan kanker. Vol enthousiasme organiseerde hij in juni, samen met zijn team vrijwilligers, voor de 2e keer de SamenLoop Papendrecht.

dinsdag 1 augustus 2017

Roes

Twintig jaar geleden belandde Hans in een zware fase van zijn leven. Zijn beide ouders waren ernstig ziek. Hans: “Chemokuren, noem maar op. Het was eigenlijk net een slechte film. Ik was heel druk met mijn werk en studeerde flink. Daarbij had ik een opgroeiend gezin. Ik leefde in een roes, ging van ziekenhuis naar ziekenhuis en moest veel beslissingen nemen over leven en dood.” Hij voelde zich in die tijd heel machteloos. “Wanneer je in het ziekenhuis bent, dan kun je niet veel. Kijken. Dat is het. Maar je wilt iets dóén.”

Rotdagen

Binnen drie maanden moest Hans afscheid nemen van beide ouders. Met name de eerste twee jaren daarna waren erg moeilijk voor hem. “Verjaardagen, kerst, oud en nieuw. Het was raar om mee te maken. Het zijn gewoon rotdagen, zo simpel is het. Maar de dagen daarna dacht ik na over hoe het zou zijn als mijn ouders er nog wel bij waren geweest. Zo ziek als ze waren. Dat had echt niet gekund.” 

Verbinding

Vijf jaar geleden besloot Hans de handen uit de mouwen te steken voor KWF. “In plaats van roepen dat er ergens wat gedaan moet worden, zeg ik altijd ‘geen woorden maar daden’”, aldus Hans. Hij werd voorzitter van de vrijwilligersafdeling in Papendrecht en organiseerde afgelopen juni samen met andere vrijwilligers een SamenLoop in zijn woonplaats. Dit leverde het enorme bedrag van 64.518 euro op. Hoe blij Hans hier ook mee is, voor hem gaat het zeker niet alleen om het geld. “Elkaar helpen om door het hele proces heen te komen, is ook heel waardevol.” Om die reden is Hans vrijwilliger bij Helianthus in Dordrecht, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.

Kippenvel

De traditionele Kaarsenceremonie, waarbij dierbaren herdacht worden en er wordt gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen, raakt Hans. “Elke keer krijg ik weer kippenvel. Ik denk altijd aan mijn eigen familie en andere mensen die zijn overleden. Voor de laatste ceremonie begon, kreeg ik een paar appjes over een vriendin die er op het laatste moment toch niet bij kon zijn. De kanker was terug met allerlei uitzaaiingen.’ Dat soort dingen hakt er wel in.”

Geweldig

Ondanks alles blijft Hans optimistisch: “Zestig procent van de mensen met kanker is te genezen, veertig nog niet. We hebben nog een behoorlijke stap te zetten. Maar laten we vooral niet vergeten dat er nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. De nieuwe doorbraken zijn geweldig!”

Hans piekert er nog lang niet over om te stoppen. Hij is, samen met zijn team vrijwilligers, tot op het bot gemotiveerd. “Je kunt ook met een zak chips op de bank gaan zitten, maar zo zijn wij niet. Wij gaan ervoor! Mijn levensmotto is: elke dag is jóúw dag. Leef elke dag bewust en doe zoveel mogelijk, voordat het niet meer kan."

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Kies een unieke teamnaam. Deze teamnaam bestaat al of is niet toegestaan.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Wijzigen
Gegevens
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer