'Ik leef nu al langer dan tante Jannie'

Esmeralda (50) verloor meerdere familieleden aan kanker. Vooral het overlijden van haar tante Jannie maakte grote indruk: “Ze was pas 48 en genoot van het leven. Na de diagnose borstkanker leefde ze nog maar een paar weken. Dat is gewoon niet te bevatten.”
dinsdag 10 oktober 2017

Esmeralda Broks-Lentini (50) liep in 2016 mee met de SamenLoop voor Hoop in Son en Breugel. “Ik verloor een schoonzusje en meerdere ooms en tantes aan kanker, maar toch had ik niet verwacht dat de SamenLoop zo emotioneel zou zijn.”

Tante Jannie

Het overlijden van haar tante Jannie maakte grote indruk op Esmeralda. “Ze was pas 48 jaar en genoot volop van het leven. Volkomen onverwachts werd er bij haar borstkanker geconstateerd en binnen een paar weken was ze weg. Dat is gewoon niet te bevatten.” Na het overlijden heeft Esmeralda haar tante verzorgd. “Dat was heftig, maar goed om te kunnen doen. Toen besloot ik de zorg in te gaan, om te werken met terminaal zieke mensen.” Door de dagelijkse confrontatie met ziekte en overlijden beseft Esmeralda dat het altijd erger kan. “We moeten niet onnodig zeuren, maar genieten van iedere dag.”

Lichtjes en kaarsenzakken

De organisatie van het lokale initiatief de Afvalrace vroeg of Esmeralda wilde meelopen. “Daar heb ik direct ja op gezegd, het is immers voor een goed doel.” Vooraf had ze geen beeld bij de wandelestafette. “Ik liep rond middernacht en vond al die lichtjes en kaarsenzakken zo bijzonder. Een vrouw las een indrukwekkende brief voor aan ‘Meneer Kanker’. Haar verhaal klonk mij helaas bekend in de oren.” In gedachten was ze bij haar familieleden die ze aan kanker verloor en tijdens de minuut stilte hield ze het niet meer droog. “Volgens mij bijna niemand, ik hoorde allemaal mensen om me heen huilen.”

En dan komt de fanfare

“Ik liep samen met een leuke meid. We hebben elkaar even goed vastgehouden. En dan is het toch mooi als daarna de fanfare klinkt, want het leven gaat gewoon door.” Die nuchterheid is kenmerkend voor Esmeralda. “Mijn familieleden stierven op veel te jonge leeftijd aan kanker, bijna allemaal jonger dan 50 jaar. Juist daardoor sta ik nog steviger met beide benen op de grond. Ik ben me bewuster van het leven en hoe belangrijk het is om tevreden en positief te zijn.” Tegelijkertijd maakt het haar voorzichtig. “Als iemand zegt: ‘Ik ben schoon van kanker’, dan denk ik: ik hoop het echt voor je, lieve schat.”

Gevoelige snaar

Esmeralda is nu ouder dan haar tante Jannie ooit werd. “Daarvan was ik me rond mijn 48e opeens heel erg bewust. Ik werd daar wel een beetje zenuwachtig van.” Soms wordt Esmeralda overvallen door emoties. “Dan hoor ik een nummer en moet ik opeens erg janken. Vooral André Hazes en Marco Borsato raken een gevoelige snaar. Dan denk ik: het is toch wat. Het leven gaat door, maar ik zal altijd aan ze blijven denken.”

De SamenLoop Son en Breugel vond plaats op 4 en 5 juni 2016. Kijk voor meer informatie op de website.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer