'Hij keek mee van boven'

Ankie Tangenberg (47) verloor haar vader plotseling aan lymfeklierkanker. Samen met haar zus zette ze zich daarom dit jaar in voor de SamenLoop Zweeloo. “Mijn vader kijkt mee van boven en is trots op ons. Dat weet ik zeker.”
donderdag 12 oktober 2017

Het klopte niet

Het overlijden van Ankies vader kwam onverwachts. Hij was 72 jaar en stond midden in het leven. Wel had hij al een tijdje veel pijn. “Op een ochtend belde ik hem. Hij hing al een paar dagen op de bank en klonk raar, net alsof hij dronken was. Hij was een echte koffieleut, net als iedereen in onze familie. Maar toen ik die middag bij hem was wilde hij helemaal niets, ook geen koffie. Toen wist ik dat er iets niet klopte. Samen met mijn moeder nam ik hem mee naar het ziekenhuis. Uit de bloedtest bleek dat hij non-Hodgkinlymfoom had, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Er ging van alles door me heen: kan hij nog behandeld worden? Hoelang heeft hij nog te leven?”

‘Papa, ga maar …’

De gezondheid van Ankies vader ging snel achteruit. “Na een paar dagen lag hij aan de beademing en was hij niet meer aanspreekbaar. Ik praatte wel tegen hem, las de kaartjes voor die hij kreeg en vertelde welke mensen gebeld hadden. Hij heeft ons vast gehoord maar kon niets meer terugzeggen. Af en toe kneep hij zijn ogen dicht. Aan zijn gezichtsuitdrukking kon je merken dat hij enorm veel pijn had, ondanks de morfine. Dat vond ik vreselijk om te zien.” Ankie zat samen met haar zwager aan haar vaders bed toen hij overleed. “Ik wachtte op het moment dat hij zijn laatst adem uit zou blazen en zei: ‘Papa, ga maar. Het is goed.’ Tien minuten later was hij weg. De pijn was voorbij.”

Herinneringen

Sommige momenten zijn nog zwaar. “Ik mis hem. Op zijn verjaardag bijvoorbeeld, drie dagen na die van mij. En ik mis het dat we niet meer een praatje kunnen maken in de tuin.” Maar als Ankie aan haar vader denkt verschijnt er ook een brede glimlach op haar gezicht. “Hij hielp in de supermarkt graag vreemde mensen met het in het karretje doen van de boodschappen. Zo was hij.” Vaderdag blijft ze vieren. “Dan barbecueën we met alle kinderen en kleinkinderen. Mijn vader vond dat altijd geweldig. Hij was ter voorbereiding een week bezig met boodschappen doen en de schuur opruimen, voor het geval het slecht weer was. Op dit soort dagen zijn we als familie samen en denken we aan hem.”

Iets betekenen

Samen met haar zus was Ankie dit jaar vrijwilliger bij de SamenLoop Zweeloo. Ze regelde de logistiek en catering. “Zo kan ik iets betekenen voor mensen die kanker hebben, ertegen strijden of hebben gestreden.” Ankie is zichtbaar geraakt als ze praat over de Slotceremonie. “Ik stond naast mijn zus. Mijn vader keek mee van boven. Los van de opbrengst is hij trots op ons. Dat weet ik zeker.”

 

De SamenLoop Zweeloo was in het weekend van 7 en 8 oktober. Kijk voor meer informatie op de website. 

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer