'We willen niet langs de zijlijn toekijken'

Het is niet zo gek dat Louisa Winterink (55) actief is voor KWF en SamenLoop voor Hoop in Hengelo. Zij is de enige uit haar gezin die niet ziek is of is geweest. Ze verloor 7 dierbaren aan kanker.
donderdag 30 juni 2016

Een grote familie

“SamenLoop voor Hoop is een waanzinnig evenement. De mensen die er zijn snappen wat kanker met je doet en willen niet langs de zijlijn staan toekijken. Ze zijn daar om elkaar te steunen en een luisterend oor te bieden," vertelt Louisa Winterink (55). Ze is bestuurslid voor de KWF-afdeling in haar woonplaats en een van de organisatoren van SamenLoop Hengelo.

"Op een SamenLoop is ruimte voor alle emoties. Natuurlijk is er veel verdriet maar aan de andere kant vieren we het leven. Er samen wat moois van willen maken, dat spat ervan af. Het is net een grote familie.”

Eenzaam

“De ziekte van mijn beste vriendin kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het had veel impact op onze hechte vriendengroep. Zij was degene die altijd sterk en positief bleef. Als naaste voel je je zo machteloos. Natuurlijk probeerden we haar zo goed mogelijk te steunen en je hoopt dat wat je aanbiedt, goed is. Maar ik denk dat je heel eenzaam bent als je kanker hebt. De angst en uiteindelijk de wetenschap dat je het niet gaat redden, dat gevoel kan niemand anders voelen.”

Euthanasie

Louisa's vader overleed op veel te jonge leeftijd aan longkanker toen zij 16 was. Dertien jaar geleden overleed haar moeder aan borstkanker. Ook haar broer en zus zijn aan kanker overleden. Net als haar schoonouders en beste vriendin. 

“Het is allemaal heel heftig geweest. Ik vond het vreselijk om te zien wat kanker met een lichaam kan doen. Toen mijn broer ziek was, zag ik op een gegeven moment alleen nog een lichaam dat ademhaalde. Zo zou ik nooit willen eindigen. Bij thuiskomst heb ik direct een euthanasieverklaring opgezocht. Mijn schoonouders hadden ook kanker en hebben beiden het lot in eigen hand genomen.”

Schaam je niet

“In de tijd dat mijn vader ziek was, durfde niemand het woord kanker uit te spreken. Gelukkig is dat nu anders. Ik vind het belangrijk dat je kanker bespreekbaar maakt. Ga het niet uit de weg, want het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Hoe ongemakkelijk het ook is, praat erover en deel je verhaal. Want het ís er, je kunt er niet omheen.”

Louisa staat nog altijd positief in het leven. “Het leven is ook nog steeds heel leuk. Je moet hoe dan ook doorgaan en er iets van maken. Dat zijn we verplicht aan iedereen die er niet meer is. Ik weet zeker dat we dit weekend een schitterend evenement neerzetten en dat iedereen er straks met een voldaan gevoel op terugkijkt.”

 

SamenLoop voor Hoop vindt dit weekend voor het eerst in Hengelo plaats. Kom op zaterdag 2 en zondag 3 juli naar het FBK-stadion. Bekijk hier alvast het programma.

Het is gelukt

De pagina wordt opnieuw geladen met de nieuwe lijst.

x

Nieuw team aanmaken

Een teamnaam kan minimaal 3 en maximaal 75 karakters bevatten.

Er bestaat al een team met de naam . Een teamnaam moet uniek zijn. Probeer opnieuw.

Weet u het zeker?

Met deze actie verandert u de status van een of meerdere teamleden.

Oeps. Er ging iets mis!

Probeer het opnieuw. De pagina wordt opnieuw geladen.

x

Belangrijk: wijzig hier alleen gegevens van precies deze persoon. Een nieuwe inschrijving moet los ingeschreven worden. Een wijziging van team captain is op een andere manier mogelijk. Neem bij vragen contact op met het SamenLoop servicepunt. Wijzigen

Let op:
Wijzigen van gegevens alleen mogelijk als alle invoervelden m.u.v. van 'tussenv.' zijn ingevuld.

Gegevens samenloop

Gegevens deelnemer
Het veld "Voornaam" is niet ingevuld
Controleer het veld "Tussenv."
Het veld "Achternaam" is niet ingevuld
Het veld "Straat" is niet ingevuld
Het veld "Huisnummer" is niet ingevuld
Het veld "Postcode" is niet ingevuld
Het veld "Plaats" is niet ingevuld
Het veld "Geboortedatum" is niet ingevuld
Het veld "Telefoonnummer" is niet of niet goed ingevuld, max 10 cijfers
Het veld "E-mailadres" is niet ingevuld
Het opslaan van de wijzigingen is mislukt, probeer het later nog een keer